Sık Sorulanlar



Gaziantep Su Tesisatçısı: 0541 688 08 78

Tuvalet ve Banyoda Lağım Kokusu Tespiti

Bazı zamanlarda genellikle tatilden döndüğümüz zamanlarda evde banyo giderinde koku ile karşılaşabiliriz. Mutfak gideri kokusu bu sorunlar arasında en pis kokanıdır. Özellikle yaz aylarında daha az kullanılan tuvaletlerde bu kokuların yayıldığını daha sık görürüz. Lağım kokusu atık su gider sistemindeki atıkların bozulması çürümesi ile iyice kokar. Hatta bu esnada çürüme ile ortaya lağım gazı çıkar. Bu gaza çoğu bölgede metan gazı da denilir.

Lağımlar ve atık su sistemi ile bağlantılı herhangi bir sorunda kırık veya çatlakta sistemdeki gaz ve buharın dışarı kaçması muhtemeldir. İleri seviyede bir gaza maruz kalan kişi zehirlenir ve ölümlü bir vakaya bile yol açabilir. Metalik renkteki muslukları karartan lağım kokusu insana nasıl zarar verir siz düşünün.

Pis su gider sisteminde bu gazlar dışarıya çıksın diye tesisat ayarlanır. Zehirli ve koku yayan gaz binaya girmesin diye gider boruları en üst katta bitirilmeden çatıya kadar devam edilerek havalandırma için ağzı açık çatıdan 1 metre yüksek bir şekilde bırakılır. Atık su gider tesisatı olan her binanın yani tuvalet olan binanın çatıya kadar yeterli çapta havalandırma borusuna ihtiyacı vardır. Bu havalandırma borusunun çatının 1 metre kadar üstüne çıkması çok önemlidir. Tıpkı soba bacaları gibi geri tepmemesi için önlemler alınır. Baca gibi etrafı örülüp tepesine şapka yapılırsa içerideki kokunun dışarı çıkması daha kolay olur. Binanın içinden çıkan bu boru çatı arasına çıkarılıp orada bırakılırsa bütün daireyi koku sarar ve bulunması çok zordur.

Pis su siteminde bina çıkışına es yapılır, ya da kapan denilen sistem takılır rögardan gelebilecek kokular bu sayede önlenir. Yasal düzenleme ile zorunlu hale getirilen bu işlem çok önemsenmemekte olsa da aslında çok mühim bir konudur. Kötü kokulu lağım gaz karışımında  her zaman toksik, parlayıcı, patlayıcı bazı zararlı gazlar olabilir. Bu gazların yoğunlaşıp binaya yayılması bahsettiğimiz es ve kapanla önlenir. Kapan denilen düzenek atık su borularında çekvalf sistemi olarak ta bilinir. Ayrıca rögarlardan geri tepen suyu da bu sistemle engellemiş oluruz.

Uzun süreli kullanım olmaması durumunda giderlerde ki es dediğimiz U şeklindeki deve boynu kısmında kalan kokunun geçişini önleyen su özellikle sıcak havalarda zamanla buharlaşır. Su olmadığı içinde koku bu yolu kullanarak eve yayılır. Geri döndüğünüzde bu kokuyla karşılaşırsınız. Bunun gibi bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız pis su borusundaki es kısmına bir iki maşrapa su dökmelisiniz ki su hemen buharlaşmasın. Alacağınız bu önlem işe yaramamışsa başka bir yerde kırık veya açıklık var demektir. Bağlantı hataları ve kırıklar gözden geçirilip onarılmalıdır. Kontrolü yapılan bu hatalar sonunda hala giderde koku sorunu yaşanıyorsa çatıya çıkarılan havalandırma borusunun ağzı kapanmıştır. Bir kuşun yuva yapması, gider borusuna sıkışıp ölmesi veya çatıdaki yapraklardan dolayı tıkanması soruna neden olur. Yukarıdan açığa çıkamayan gaz kötü kokuyla birlikte aşağı katlarda boşluk bulduğu yerden banyo küveti, lavabo vb. bağlantı noktalarından dışarı çıkar.

Yapılan inşaatların bitiminden sonra tesisatların sızdırmazlık testleri yapılmalıdır. Temiz su tesisatları su ile test edilirken atık su boruları dumanla test edilir. Bazı yöntemlerde ise çatıda ki her havalandırma ucundan nane yağı dökülerek üzerine 10 litre civarında sıcak su dökülür ve nane yağını koklamayan bir kişi tarafından aşağıdaki süzgeçler, giderler koklanarak nane kokusu aranır eğer koku yoksa kaçak yoktur, ancak nane kokusu alıyorsanız aldığınız bölgede kaçak var demektir. Böylelikle kokunun nereden geldiğini bulmak mümkün olabilir.

Adres

Ömer ARI
Karatas Mah 384 nolu Cad No: 4b/d
Haskent 4 Sitesi Alti
Şahinbey / Gaziantep

© 2022 Gaziantep Star Tesisat